Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sytlist vagy Stílustanácsadó?

Sytlist vagy Stílustanácsadó?

"A legfontosabb, hogy a hétköznapjainkban is jól érezzük magunkat a bőrünkben, ki tudjuk fejezni önmagunkat és némi pozitív töltettel töltsük fel környezetünket."

Stylist VS tanácsadó
Tegyük egy kicsit tisztába miről is szól ez a stílus tanácsadás. Illetve mi a különbség a stílustanácsadó, stylist, vagy egy divattervező között.
Múltheti e-mailem után többen kérdezték szóban az üzletben és e-mailben is:
- Marci, most akkor majd akkor olyan leszel, mint a Náray Tamás vagy mint a Lakatos Márk?
Egyáltalán nem. Mindketten a maguk területén alkotnak. 
Ugye vannak a ruhatervezők, Náray Tamást (legjobb tudomásom szerinte ide sorolom), Tamás rengeteg csodás ruhakölteményt és kollekciót tervezett. A tervezők elsősorban kicsit a saját stílusukban terveznek a közönségnek ruhákat, számukra fontos figyelembe venni az aktuális divatot, hisz akkor lesz eladható a portéka.

Stylist, a legismertebbek között van Magyarországon például Lakatos Márk, Kiss Márk, Csík Melinda, Flórián Kata. Bennük az a közös, egészen pontosan a Stylist szakmában, hogy ők egy bizonyos (általában) média megjelenésre öltöztetik fel a szereplőket. Többnyire a produkció, megrendelő, megszabja az irányvonalakat, majd a stylistnak azon belül maradva kell megalkotnia az egyöntetű képet a jelmezekben. Gondolhatunk itt, katalógus fotózásokra (Glamour, Nők Lapja), TV műsorokra, Híradó, Fókusz, Sztárban Sztár, Megasztár. Egy ilyen műsorban minden egyes „kosztümöt” a stylist alakít ki, mind a zsűriét mind a fellépőkét. Szintén fontos az aktuális divatirányzatot figyelembe venniük, egyik kereskedelmi csatorna sem akar ódivatú műsort leadni.

A 3. szakma pedig a stílustanácsadó, aki magával az emberrel, egyénnel foglalkozik. Ők nem igazán divat alapján gondolkoznak, persze fontos figyelembe venni, de nem az az elsődleges. 
Először megnézzük, hogy milyen színtípusba tartozik az illető. Melyek azok a színek és árnyalatok, amik igazán előnyösek, melyek számára „B” kategóriás színek, de némi ötlettel, beilleszthetők a ruhatárba. Majd lajstromba vesszük azokat, amiket célszerűbb kerülni, mert fakítják az arcbőrét, a szemszínnel nem passzolna, elviszik a hangsúlyt a természetes szépségéről. 
A következő nagyon fontos, hogy a testalkatához passzoló szabásvonalakat, fazonokat megtaláljuk. Mindezek után pedig a kapott eredményt tökéletes összhangba, harmóniába hozzuk a személy életével, majd pedig megtanítjuk, hogy önmagától is magabiztosan öltözködjön. Hisz a legfontosabb, hogy a hétköznapjainkban is jól érezzük magunkat a bőrünkben, ki tudjuk fejezni önmagunkat és némi pozitív töltettel töltsük fel környezetünket. Szerintem ez után jönnek majd csak az egy - egy alkalomra össze állítható szettek, kicsit extrább ruhák, de ha mi ezt stílustanácsadóként megtanítjuk „pácienseinknek”, már menni fog magától.
Remélem egyértelmű volt így a különbség a ruhatervező a stylist és a stílustanácsadó közötti. 
Olyan érdekes ez az utazás számomra is. Mesélek egy példát: nem értettem, hogy miért nem érzem magam jól például az élénk piros, kék, színekben, vettem már meg egy piros inget vagy nem olyan régen egy, élénk meleg tónusú lazacos színű pulóvert, nagyon tetszik a pulcsi maga, de felveszem és egyszerűen borzasztóan érzem magam. Most aztán kiderült azért, mert nekem „nyár” a szín típusom azon belül is a „tiszta nyár”, ennek a típusnak a hidegebb a kicsit fakóbb, eldósodottabb, szürkés színek állnak jól. Van sok halványabb rózsaszín ingem, pólóm, világoskékek, sötétkékek halvány tört sárga… Ezek mind sokkal jobban nekem, mint egy élénk lazac szín… 

Következő héten belekezdünk a színtípusok, ígérem izgalmas lesz. Számomra legalábbis nagyon izgalmas, hogy látom a vásárlókon, milyen az amikor egy hozzá illő szín van rajta és milyen, amikor egy nagyon nem passzoló.
 

Az oldal tetejére