Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Ruhaválasztási titkaink

Ruhaválasztási titkaink
Tapasztalatlanság... Olvassák el egy 30 éve ruhával foglalkozó kereskedő tanácsait, hogy mi alapján választ Önöknek ruhát.
 

Én ezért szeretem a Lafei Nier-t. 1. rész

Nagyon sokszor kérdezik tőlem a boltban, hogy 
- Anikó Önnél olyan sok szép és jó ruha van, hogy válogatja össze ezt a fantasztikus kínálatot? Itt mindig találok magamra valót…
Őszintén megmondom ez egy roppant nehéz feladat, és annyi mindent tudnék róla írni, hogy ezt két részre fogom bontani.
Először most azzal foglalkoznék, hogy mi az amit én keresek az új termékeken - mint ruha kereskedő aki már 30 éve a szakmában van -  amikor az üzletbe pólókat, pulóvereket vagy egyéb kiegészítőket keresek, vagy megpróbálkozom egy új márkával.

Nem fogják elhinni, de a legelső pillanatban amikor egy új nagykereskedésbe bemegyek, megnézem, hogy rend van - e, tisztaság van - e, ki az eladó, jön e az eladó, segítőkész -e? Én elmondom neki, hogy milyen terméket keresek épp, vajon ő tisztában van a saját árukészletével? Van méretválaszték vagy csak szortimentben kaphatok. Ha ezek közül bármelyik is nem stimmel, nem foglalkozom velük, legyen bármennyire is jó első ránézésre a termék, ugyanis számomra itt kezdődik a kapcsolat a nagykereskedővel, és én szeretek hosszú távra tervezni. Ezeket mind én is megkövetelem magamtól és munkatársaimtól az üzletben, úgyhogy ez az alap.

Aztán válogatok, többnyire vállfán vannak a termékek, így itt első pillantásra kitűnik, az alap szabásvonal, hogy hány darabból van összerakva a termék, a szín és az anyag minőségére is már már lehet következtetni…
Ha túlságosan csillog villog, és fénylik az anyag, és tudom hogy ez egy maximum 5 - 6e Ft-os eladási áras termék akkor ott nem várhatok kiváló pamut anyagot, ott bizony egy silányabb minőségű, műszálas termék van, ezeket kerülöm. Ha én magam sem szeretem viselni, akkor hogy tudnám vásárlóimnak jó szívvel ajánlani?!

Mindig figyelek a magas pamut tartalomra, nem baj ha tartalmaz elasztánt, spandexet - mert ezek adják az rugalmasságát az anyagnak - netán némi polyestert, mert ez a pamut kezelhetőségén javít, de ne legyen egyikből sem túl sok!

Következő szempont a varrások tisztasága. Nagyon nem mindegy, hogy egysoros szimpla öltésekkel vagy valami speckó az adott fazonú ruhához kifejlesztett varrási technológiával van összevarrva a ruha. Milyenek az eltisztázások, milyen az eltisztázás alatt az anyagvég eldolgozása, silány termék esetében ez hiányzik ezért kezd gyorsan bomlani maga az anyag…

Címke, ugye nem is gondolják, hogy az mennyire fontos!
Fontos azért is mert tartalmazni kell mindenféle információt: márka, logó, méret, mosási, szárítási, vasalás információk, anyagösszetétel!

Másodsorban nagyon sokunkat zavar a rossz minőségű, nagy és kemény, műszálas címke. Veszek egy drága terméket és kapásból levágom a címkét? A gyártóknak erre is gondot kell fordítani, olyan nem lehet, hogy elüssön a kettő anyagminősége egymástól. Igenis egy minőségi termékben legyen a címkének is kellemes és viselhető az anyaga!

Majd elkezdem keresni az ötletet, a tervezést, a tervezői kreativitást, a különlegességet.
Például egy könnyed blúz ami a két kar alatti részen gyorsan össze van öltve párszor, az nagyon meleg kánikulában, a strandra menet jó lehet, de igazán csinos sosem lesz. Én csak ritkán választok ilyet, akkor is csak pár darabot, csakis abban az esetben ha nagyon forró heteket jósolnak a meteorológusok. 
Nézzenek meg bátran egy Lafei Nier ruhát, mind mind tele van kreativitással, újítással, ötlettel. 
Nadrágnál egy - egy külön darab segít követni a derék vonalát, a combok domborodását,
a hosszanti lefutó betétek pedig formálják a lábakakat.
Ruhánál, hol vannak a mellvarrások, függőlegesen vagy vízszintesen támasztják meg melleket, van e az oldalán kötött betét - ami képes engedni hátban és mellben, hiába a kar alá van rejtve. Milyen a nyakkivágás? Kerek, V - nyak, ovális, mélyen dekoltált…
Hol vannak elhelyezve a díszítések, mely tulajdonságunkat segítenek kiemelni vagy elrejteni. Például egy gyönyörűen hímzett - csipkézett mellrész, kifejezetten mutatósá tudja tenni a dekoltázsunkat, viszont nem mindenki szereti megmutani azt.
Apropó minta, díszítés. Kivagyok amikor azt látom, hogy a zippzár két oldalán nem fut a minta, a csíkozás vagy a hímzés. Persze ez is a spórolás jele, hisz méretes terméknél minden különböző mérethez újra kell szabni a különböző “alkatrészeket” - maradjunk annyiban, hogy rettentő sok munka - olcsó terméknél ez nem fér már bele a gyártási költségbe.

Zippzárak. A következő kritikus pontja egy ruhának, nadrágnak. Azt hiszem nem is kell részleteznem milyen amikor pont ‘ A ‘ nagy esemény előtti utolsó pillanatban ugrik szét vagy fel sem megy a zippzár a ruhánkon. Ugye az is ismerős amikor farmernadrágban egész nap lecsúszkál zippzár, aztán amikor már nem bírjuk gumival vagy biztostűvel rögzítjük a gombot.  Roppant idegesítő tud lenni. Ezért fontos, a megfelelő minősége, könnyen járjon, és pontosan illeszkedjen mindenhol.

Gombok, patentok. Ezekre sokan nem fordítanak elég hangsúlyt. Pedig mégis mennyire öltöztetik a ruhákat igaz? Rossz érzést kelt bennünk amikor nadrágról lepattanik a patentos gomb, pont a tárgyalás közepén az asztalnál ülve, aztán fel kellene állni, áá inkább nem is folytatom. Lafei - Nier gombjaiban benne van a logó a márkanév, szolidak mégis elegánsan díszítettek.


Ugye, hogy nem is gondoltak eddig bele, mennyire nehéz nekünk kitalálni és megtalálni azt ami Önöknek tetszeni fog, és minőségügyileg is elégedettek lesznek. És még ilyen körültekintő válogatás és választás után is belefutok néha abba, hogy nekem nagyon tetszik egy ruha, de a boltban nehezen tudom csak eladni.
És akkor még sokan kérdezik, hogy mi kerül ennyibe egy ruhán. Hát ennek a rengeteg embernek a munkája...

Az oldal tetejére