Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Mi is az a Cashmere?

Mi is az a Cashmere?
Ahhoz, hogy jobban megismerjem a kasmírt mint alapanyagot, nem is kellett olyan mélyre túrnom az interneten. Szerencsére sok tudásanyag érhető el, ezekből szemezgetve szedtem össze, hogy miért is szeretjük mi annyira kasmír pulóverjeinket.  Ehez nagyon nagy segítségemre volt a Dívány cikke*

A kasmírt sokan szeretik mert egyrészt pihe puha, másrészt nem kell belőle 3-4 réteget magunkra húznunk a téli hidegben, mégis melegen tart.
De vajon miben különbözik a „hagyományos” gyapjútól és miért kerül sokkal többe?


Egy "hidegebb" színtónusú kék virágmintás cashmere pulóver

Mi az a kasmír?

A kasmírt az Északnyugat-Indiában őshonos kasmírkecske pehelygyapjából nyerik: ez a kecskefajta két réteg gyapjút növeszt – ezek közül az alsót hasznosítják a gyártás során.


Fekete alapon arany színű kasmír kardigán

Miért kerül olyan sokba?

Négy évbe telik, mire egy kecske elég gyapjat növeszt, hogy egyetlen pulóvert tudjanak belőle készíteni (természetesen nem azt jelenti, hogy egy pulóver egyetlen állat szőréből készül és 4 éven keresztül gyűjtögetik, hanem egyszerin alkalommal egy kecske egy pulcsi kb 1/4-ét adja), és a tenyésztésük, illetve a nyersanyag begyűjtése és feldolgozás idő- és munkaigényes folyamat. Az alsó gyapjúréteget a „bunda” télvégi levedlése során távolítják el a kecskék szőréről: gondosan ügyelve arra, hogy a külső rétegből semmi se kerüljön a végeredménybe, hisz a külső réteg szennyezett és nagyon durva, hogy védje tulajdonosát az időjárás viszontagságaitól. Ezután a szőrt több kőrben mossák, szárítják, festik, majd fonalat pödörnek belőle, amit később felhasználhatnak a gyártásnál.

A kasmírnak különböző minőségfokozatai vannak, attól függően, hogy a kecske mely testrészéről származik: a nyak- és az ágyékkörnyéki területén, - hiszen minél hosszabb a szőrszál, annál jobb minőségű szál pödörhető belőle, mert a hosszú szál kevésbé hajlamos a bolyhosodásra, töredezésre, - találhatóakból általában prémium minőségű (és ennek köszönhetően jóval borsosabb árú) termékek születnek. 
 


Kicsit hosszabb fazonú kasmír pulóver

Miért jobb a kasmír, mint a hagyományos gyapjú?

Finomabb

A bőrünk az a szervünk, ami annyira érzékeny, hogy rögvest megmutatja, ha valami nem szimpatikus neki. Mindenre reagál: biztosan volt már Önnek is olyan silány minőségű, prőd gyapjú pulóvere ami ugyan meleg volt, de alig pár perc után már mindenhol viszketett. A finom szálszerkezetnek köszönhetően a kasmírnál ilyen nem fordul elő.

Melegebb

A szálak egyedi szerkezetének (és levegőmegkötő tulajdonságának) köszönhetően a kasmír sokkal jobban és tovább tartja meg a testhőt, mint a gyapjú.

Rugalmasabb

A minőségi kasmírnak (a legtöbb gyapjúanyaggal szemben) megvan az a tulajdonsága, hogy nem megy össze mosás után. Ennek természetesen az a feltétele, hogy gondosan betartsa a „használati útmutatóját”.


Közeli fotón jól látszik a pulóver kidolgozottsága.

 

Ezekre figyeljen a minőség megállapításakor!

1. Nézze meg a címkét: lehetőleg válasszon 100%-os kasmírtartalmú termékeket, vagy olyanokat, amelyeknél merinói gyapjúval keverték. Jó választás lehet még a  pamuttal, rayonnal, vagy elasztánnal kevert kasmír, hisz ezek jó tulajdonságai javítanak a készterméken. Kerülje az akrilt, poliésztert, mivel egyik sem lélegző anyag.

2. Alkalmazzon ránctesztet: ráncolja össze az anyagot a boltban a hüvelyk- és a mutatóujja között, majd nézze meg, hogyan reagál. A minőségi kasmír nem bolyhosodik vagy ráncolódik, hanem visszaáll eredeti formájára.

3. Arcpróba: simítsa végig az anyagot arcán (vagy nyakán), ugyanis ezek érzékeny bőrfelületek, így amennyiben szúrós anyagot tart a kezében, az rögtön kiderül,

4. Átlátszóság: dugja bele a kezét a ruhadarabba. Ha átlátszik, akkor túl vékony, egyrétegű. Érdemes többrétegű kasmírt választania! A kasmír például a selyemmel ellentétben nagyon vékony szövetként nem túl tartós, dehát pont ezért választjuk a hideg időszakban.


Különleges mintával készült pulóver

Így kezelje a kasmírt

Prémium státuszának köszönhetően sokan azt gondolják, hogy a kasmír egy gyengéd és becses anyag, ami speciális kezelést igényel. Részben igaz, viszont az is, hogy meglehetősen tartós anyagról van szó, amit ha megfelelően kezelnek, sokkal jobban megtartja a formáját, mint a hagyományos gyapjú.

A gyapjúval ellentétben a kasmír inkább szőr, ezért sokkal jobban bírja a vizet. Bár a legtöbb terméken 'Dry Clean Only'(kizárólag száraz tisztítás) címkével riogatnak, ez inkább megelőzés, mintsem kötelezően betartandó szabály: inkább a tisztítót okolja a vásárló egy esetleges bakiért, mintsem a gyártót. Maximum 40 fokon mosva a kasmír pulóver nagyon sokáig megőrzi eredeti színét és formáját, centrifugálásnál, hogy az anyag ne töredezzen meg érdemes vissza venni 1000/perc fordulat alá. Szárítógép használata esetén sose kérjük a géptől a tökéletes, keményre szárítást, inkább csak 70-80% osra. Mivel a kasmír nehéz alapanyag, a belőle készült terméknek is van súlya, ezért hagyományos fregolis teregetésnél ne a végén lógassuk fel, sokkal inkább részesítsük előnyben a fektetve, több szálon átvetett szárítást!

A kasmír ruhákat nem szabad lógatni hosszútávon, csakis hajtogatva tárolja – ha pedig úgy dönt, hogy egy darabig nem viseli, tegye őket lezárható zacskóba, hogy megvédje a portól és egyéb nemkívánatos látogatóktól.


A képre kattintva megnézheti, kasmír termékeinket

Összegezve: Látható, hogy a kasmírból készült termékek abszolút természetes alapanyagból készülnek, nem igényelnek különösebb odafigyelést, ráadásul a téli időszakban kellemesen puhák és melegek, így tökéletes választás akár egy irodában, akár egy utazgatós nap alkalmával. Dobja fel napjait színes pulóvereink egyikével és garantálom, hogy nem maradnak el a dícsérő szavak sem!

Tartalomhoz tartozó címkék: divat farmer
Az oldal tetejére