Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom

Mindenkinek saját színei vannak?

Mindenkinek saját színei vannak?
Fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő színeket, és tudatosan, tudatossággal magunk mellé állíthassuk pozitív töltetüket.

A színek ősidőktől kezdve az emberi önkifejezés legfontosabb eszközei közé tartoznak, ösztönösen és automatikusan reagálunk rájuk. Amióta létezik az ember, izgat és lenyűgöz minket a színek világa. Ráadásul nem is kellett sok idő ahhoz, hogy az ember rájön a színek gyógyításra is alkalmasak.
A szín egy energia, ami attól függően, hogy mennyi fényt nyel el és mennyit tükröz vissza hullámhosszok segítségével jut a szemünkbe, majd az agyunkba, ami végül színnek fordítja a kezdeti energiát. Minden, ami körülöttünk van rezeg, csak más - más erősséggel, így van ez a színekkel is épp ebből adódóan hatnak ránk, lelkiállapotunkra, hangulatunkra a fizikai testünkre, étvágyunkra, önbizalomra az egész lényünkre s ezáltal a környezetünkre.
A szín olyan eredendő egyetemesen kódolt világnyelv ami fizikai érzékelésének egységességéből fakadóan mindenütt azonos módon értelmeznek. Ez a kollektív emberi tudat értelmezése, ami azonban kultúrkörönként más jelentéssel bír. Vegyük alapul például fehér színt. A fehér általában a tisztaságot az új kezdetet a házasságot kötjük, legalábbis itt Európában, viszont tőlünk keletebbre, például Indiában a gyász színe a fehér. (bár ott is ugye az új út kezdetét jelöli, csak egy másik síkon kezdődő új életet).
A szín is egy energia és amikor viselünk valamit, akkor az energiák találkoznak, namármost az energiák vagy összeadódnak és emelik egymást, vagy kioltják egymást / ellentétbe kerülnek egymással, és borzasztóan rosszul érezzük magunkat. (Ugye Ön is volt már, sötét lilára festett, aprócska ablakos szobában…)
Ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő színeket, és tudatosan, tudatossággal magunk mellé állíthassuk pozitív töltetüket. 

Minden színnek van:
- hideg és meleg tónusa / árnyalata,
- telített és telítettlen változata,
- világos és sötét verziója. 
Csak meg kell találnunk, hogy kinek milyen jól. Ráadásul teljesen független nemtől és kortól is.

A legjobb színeket mindenki számára a saját természetes adottságai határozzák meg, ezekben érhető el a természetes harmónia. Elsősorban, saját arcunk színvilágát vesszük figyelembe:
bőrünk természetes színét, (igen, nyáron barnulunk, télen "fakulunk" de azonos tónusban tesszük azt, szolárium viszont "elviheti" a természetes színt),
szemszín, őt a legritkább esetben változtatjuk, nemhiába mondják is, hogy a "szem a lélek tükre",
- fogaink színe, ugye ők is idővel változhatnak, de ez nem fogja befolyásolni a nagy összképet,
- hajunk természetes színe - festéssel változtatható, de akkor is érdemes a saját természetes árnyalatunkon / melegségen / tónuson belül maradni. Sokesetben egy - egy rosszul sikeült hajfestésnél lerí, hogy itt valmi nem okés, ez akkor van ha például egy meleg színtípusú egyén erősen átugrik hideg árnyalatba, nem lesz igazán harmonikus a megjelenés. (pont ezért, festett haj esetén a színelemzésnél le szoktuk takarni a hajat, hogy maximálisan a természetes arc adottságokra tudjunk koncentrálni.)

Mindegy hogy nyári vagy téli születésűek vagyunk ez az egész leginkább genetika játéka. A szüleinktől, nagyszüleinktől örököljük alap külső tulajdonságainkat is.

Itt jön képbe az évszakelmélet, ami a tavasz a nyár az ősz és a tél karakterek segítségével különböztet meg négy alaptípust. Minden emberről elmondható, hogy e négy típus közül valamelyikhez közel áll és egy, ritkábban kettő "bele folyik, bele keresztez".
Ma már, hogy már 8 milliárd ember van a Földön ez egyszerűen túl sablonos megállapítás lenne, hogy Te mondjuk TÉL vagy, akkor 2 milliárt ember csak tél lenne, és majdnem egyformák lennénk? Dehogy!
Azt érezzük is hogy nem csak egyféle színskálán tudunk öltözködni és nem csak egy szín hőmérsékleten érezzük jól magunkat, van némi átmenet a színek és ezáltal az évszakok között.
Én így a gyakorlásaim során kezdem ezt egy támpontként használni, amiben érdemes megtalálnunk a saját alap színt, tónust, élénkséget, telítettséget. Ezek alapján ügyesen lehet kombinálni és rafináltan játszani az természetes kisugárzásunkkal, az öltözékünkön keresztül.

Itt kellene sok - sok munka órával néhány színpalettát összeállítanom, ehelyett inkább google (pinterested) barátunkat hívtam segítségül, - nálam ügyesebb emberek már rengeteg jó grafikát állítottak össze - és alább linkelem a forrásokat is.
 

Elsősorban most a különbségeket szeretném bemutatni, majd egy következő írásban részletesebben kifejtem az egyes típusokat.

Amennyiben többet szeretne informálódni a témában ajánlom az engem inspirált forrásokat:
Yurkov - https://yurkov.hu/
Stílusmentor - https://stilusmentor.hu/a-szintipusok-osszefoglalasa/
Kívül - belül vonzó: https://kivulbelulvonzo.hu/szintipusok-rendszere/
kommunikáció -stílus: https://www.kommunikacio-stilus.hu/blog/az-evszak-tipusok-meghatarozasa-12-altipus/9474/

kép: https://hu.pinterest.com/pin/627055948130018266/

Az oldal tetejére